About me: . . . CV . . . WORKs . . . BtS . . . INTERVIEWs . . . REVIEWs . . . IMDb . . . VIMEO . . . LIVING LINES LIBRARY . . . Más filmekről és alkotókról . . . Zenebona

2009. december 19., szombat

Movie: Avatar


WHOOOOOAAAAAAA!!!

Megpróbálom röviden.
James Cameron, aki 1997-ben elérte pályája csúcsát (ami neki Oscarokat - egyet a hóna alá - és bevételi rekordokat jelentett), 12 év pihizés után végre megmozdította a sehhejjahátsóját, hogy ismét rendezzen egy filmet.
Cameron, aki bármit megtehetett, mert a producerek bármennyit megadtak volna neki, ha kedve szottyan valami újat forgatni - nos, az ember, aki bármit megtehetett, egy gyönyörű témát választott aktuális filmjéhez.

Hogyan? A sztori rém egyszerű? Nos, igen... Nézz körül, és a történet itt van az orrod előtt, itt zajlik, és ugyanúgy, ahogy én is, te sem teszel ez ellen a banálisan egyszerű sztori ellen semmit, mert túl sokat igazából nem is tudnál. A történetről csak ennyit.
Hogy is lehetne erről az egészről szépen írni?
Ezek a 'bennszülöttek' olyan csodás egységben élnek a világukkal, a környezetükkel, hogy öröm volt nézni! Komolyan mondom: a legszívesebben elvonulnék, hogy újból magamhoz öleljem a földet, a fákat és az egész természetet! És (tovább kanyarodva) nem utolsósorban egy olyan dögös, harcos és érzékeny nőstényt, mint a történet szépséges és szexi Na’vi hölgye, Neytiri, azaz becsületes nevén Zoe Saldana.


A Mozi sötétje talán ebben a legjobb: ha akarod, bármilyen világba elröpíthet. (Csak legyen hozzá ember, aki megálmodja ezeket a világokat.) A főhősnek bénák a lábai és tolószékhez kötött; ő csak járni szeretne, de itt akár repülhet is! Ki ne tudna ezzel azonosulni?!
Sigourney-t is jó volt újra látni, aki még 60 évesen is jó formában van, de nála is jobb volt az említett drága, Star Trek-ben is mutatkozó Zoe Saldanára figyelni, aki a kék mezen keresztül is sugározta nőiességét.



Üresjáratok? Igen, amikor voltak azok a fránya leblendék, de hál' Istennek, gyorsan átlendültünk rajtuk. A vágott képű csóka nagyon kemény volt, de hát egy ilyen 'egyszerű' történetben elfér egy őt kell nem szeretni karakter is.

A végén még jött az a kis csihi-puhi, ami be lett ígérve az előzetesekben, de én bármeddig el tudtam volna még nézegetni James Cameron új, csodálatos világát. (A műsoridőre készülj fel - 162 perc, ami engem nem zavart - és Jimmy néhol még így is kénytelen volt beiktatni narrált sűrítéseket.)
És befejezésképp: Egy Very Big THANKS ezért a blockbuster és kékes jelmezbe bújtatott kis Csodáért!

Peter's Numbers: 9,4/10

IMDb.
A film weboldala itt.
És egy csendes trailer:




Nincsenek megjegyzések: