About me: . . . CV . . . WORKs . . . BtS . . . INTERVIEWs . . . REVIEWs . . . IMDb . . . VIMEO . . . LIVING LINES LIBRARY . . . Más filmekről és alkotókról . . . Zenebona

2010. február 1., hétfő

DVD: Searching for Bobby Fischer / Innocent Moves / A bajnok (1993)

Oooo jehheheheee!!
Volt egy spontán gondolatom és hirtelen felindulásból újranéztem ezt a Mozit.

És az élmény azzal kezdődött, hogy régi-új cimborám, James Horner 3 másodperc alatt vont be ebbe a csodás sakk filmbe (igen, ez egy külön műfaj). És innentől folytathatnám a sort a kezdő narrált és néma jelenetekkel, de a világért sem akarnék hosszas monologizálásba kezdeni.
Külön nekem szólt, amikor a bevezetőben bemutatták a titokzatos bajnok Bobby Fischert, aki a meccseiért ugyanannyit kérhetett, mint a nehézsúlyú öklözők. Igazán kellemes élmény volt, a veterán Conrad L. Hall mesteri képeivel, a mi kis bajnokunk ártatlanságával, a gyermekkor kellékeivel, vagy a békés világegyiklegjobbapukája Joe Montegnával és rengeteg ismerős arccal, akiket muszáj felsorolnom: Tehát jelen volt itt Joan Allen, Larry Fishburne, Ben Kingsley, Pavid Paymer, William H. Macy, Dan Hedaya, Tony Shalhoub és Laura Linney is.
A film közepén kis hősünk egy kisebb hullámvölgybe kerül - és vele a film is. De ez csak az utána következő felfelé tőrő ív miatt volt szükséges, a Hollywoodi dramaturgia szerint (mint a mester, aki először már nem vállal tanítványokat). Mégis itt vannak a film talán legjobb mondatai, amikor a kis bajnok szomorkásan jegyzi meg:

"Talán jobb, ha nem vagy a legjobb. Akkor veszíthetsz és nincsen semmi baj."

De a kétkedés hál' Istennek hamar elmúlik a dicsőségre termett Josh Waitzkinnál!

Nagyon szép filmecske egy aprócska tehetségről, és öröm volt nézni, ahogy a felnőttek és az aprónép e köré a tehetség köré gyűlnek, hogy megcsodálják a játékát. Az egyik legjobb karakter az utcai játékos Larry Fishburne, aki egy gyors sakkparti közben, folyamatosan szövegelve bíztatja kis riválisát és még élvezi is, ahogy tisztességesen elverik közben. Ez már valami! :)

Good Game!

Peter's Numbers: 8,9/10

> Searching for Bobby Fischer OST, Main Title

Nincsenek megjegyzések: