About me: . . . CV . . . WORKs . . . BtS . . . INTERVIEWs . . . REVIEWs . . . IMDb . . . VIMEO . . . LIVING LINES LIBRARY . . . Más filmekről és alkotókról . . . Zenebona

2010. március 29., hétfő

Movie: How to Train Your Dragon / Így neveld a sárkányodat

Sabadapp!

Kicsit hagytam, hogy ülepedjen az élmény.
Akkor jöjjenek a részletek!

Én a történetet sosem ecsetelem különösebben. Annak, kérem, bárhol utána lehet olvasni, de szerintem nagyjából képben vagyunk. Viking világ, az emberek a sárkányokkal hadakoznak, ifjú hősünk mindent megpróbál (leginkább katasztrófális eredménnyel), hogy megfeleljen atyja elvárásainak, míg egy este egy repkedő árnyat megcélzó parittyája véletlen célba talál...
Nos! Gyönyörűen van bemutatva, ahogy kis hősünk, Hablaty és a szárnyaszegett Fogatlan (sárkányunk) összebarátkoznak! Komolyan, ennél finomabban és érzékenyebben (és közben nem hat hosszúnak) ezt a folyamatot bemutatni nem is lehetne! De ez már pszichológia.
A sztori, hogy úgy mondjam, nem egy nagy eresztés, de kedves mondandója van, ami jóra neveli az ifjakat és ez jó dolog! Karakter-animációban szintén gyönyörűségek vannak, elsősorban a a kissrácot mozgató animátorok végeztek szuper munkát.
Sőt, tovább fokozom: nekem a dizájn is bejött! Hablaty egyértelműen a Lecsós Linguini gyerekre hajaz, de engem ez nem zavar, mert örülök, hogy végre megint készült 3D animációs film ember szereplőkkel (mert, őszintén szólva, nem egyszerű emberkéket jól mozgatni)! Tehát szuper, hogy Brad Bird (A hihetetlen család, Lecsó) után abszolút humanoid karaktereket látok ismét a főszerepben! A gyíkszerű Fogatlan cool-an egyszerű vonalvezetésű, a kiegészítő sárkányok pedig viccesen mutatnak, és még a főgonosztól sem fognak megijedni az apróbb termetű mozilátogatók. És ha azt vesszük, hogy honnan indult a DreamWorks karakter dizájnban - még az első Shrek nem túl baráti darabossága, vagy a Cápamese tiri-tarka csúfsága -, mostanra sikerült megcsípniük néhány profit és szépen felfejlődtek.

Az elején még lehet, hogy nem szokott hozzá a szemem a 3D látványhoz, de a nagydarab vikingek szövegelős jeleneteiben volt valami zavaró. A vágásoknál mindig keresnem kellett a kis beszélő fejeket a nagy testükön. Talán rosszul volt plánozva, bár nagyképűség ilyesmit írni, de mindegy, ott az elején valami zavart éreztem az erőben.

A 3D-vel kapcsolatban: Én általánosságban még mindig nem vagyok tőle elvarázsolva, de itt a repkedős jeleneteknél (főleg az elsőnél, ahol az eszeveszett tempónál a mellemet hasítja a víz), mégiscsak hatott a cucc, és valószínűleg a jövőben is inkább a mozgalmasabb részeknél fog működni nálam a plusz dimenzió. Ettől is lesz maradandó élmény a gyerkőcöknek a sárkányos repkedés, kb. úgy, mint az azkabani fogolyban Harry Potternek a csodás hippogriffen való önfeledt szárnyalás.

Ha már a DreamWorks moziknál járunk, lehet, hogy furán hat egy ilyen dícsérő kritika után, de én úgy keltem fel a film végén, hogy a Kung Fu Panda jobban tetszett. Sőt, a Panda a kedvenceim között van. Ott sem volt egy nagy sztori, de az akció-koreográfia és pandánk abszolút pozitív világszemlélete egyszerűen lenyűgöztek. De egészen biztosan megnézem még párszor ezt a kedves sárkányos mozit - és az is biztos, hogy szemtelenül kockázom majd néhány jelenetét.

Tehát végül angolul is:
Peter's Numbers: 8,6/10

>> Trailer

>> Web

> És bepillantás a film gyönyörűséges látványterveit bemutató The Art of How To Train Your Dragon című könyvbe:

Nincsenek megjegyzések: