About me: . . . CV . . . WORKs . . . BtS . . . INTERVIEWs . . . REVIEWs . . . IMDb . . . VIMEO . . . LIVING LINES LIBRARY . . . Más filmekről és alkotókról . . . Zenebona

2010. május 30., vasárnap

Movie: Robin Hood

Ím, hogyan születik meg Robin Hood, ahogy a film prológusában fel is készítenek minket erre.

Tehát azt a történetet láthatjuk, hogyan válik Robin kitaszítottá az elnyomás elleni lázadásáért. És nagyon szépen folynak az események, ahogy hősünk a XII. század Angliájában az Oroszlánszívű Richard király halála után, egy ígéretet követve megérkezik Nottinghambe. Itt másnak kiadva magát találkozik a nővel, aki az álnév halott birtokosának az asszonya/özvegye. Tehát kellemesen meg vannak bolondítva a szálak, miközben finom emberi drámákat kapunk és dúlnak a belső viszályok az országban, illetve az ellenség is szervezkedik.
Russel Crowe minden különösebb látványosság (és a tőle megszokott apróságok) nélkül van jelen a filmben, amihez kell egyfajta karizma, bár a Nottinghamba érkezésnél van egy passzívabb része, ahol egyszerűen csak sodródik az eseményekkel. A színésznő, aki mindig jó, Cate Blanchett, az özvegy, illetve lassan megnyíló nő szerepében csodásan emberien játszik. Max von Sydow-t pedig az idős Loxley családfőként öröm látni, így 80 fölött is. William Hurt szintén mindig jó, az Oroszlánszívű, kevésbé ismert Danny Huston itt csak rövid ideig használhatta Nicholson-szemöldökeit (a koronától nem is látszódnak), János királyt pedig valaki játssza, aki sajnos kissé egysíkúan túlgenyóra sikerült.
Ez a Robin Hood egy szó szerint vett előzményfilm, a Hood-védjegynek számító íj csak mértékkel suhog benne és a vége nagyjelenetnél ki is mondja nekünk a főellenség, a megfutamodó francia király: "Majd legközelebb csatázunk..." És nekem éppen ezzel volt a gondom! Scott Mester nagyon szépen végigvezet minket a történeten, egyáltalán nem zavaró a hosszú menetidő, de ha már ilyen szépen, csöndben elvoltunk a történet alatt, egy kicsit katartikusabb lezárást kérek! Úgy értem, a várakozásokhoz képest kicsit kevés ez a finálé. A napokban eljutott hozzám néhány fanyalgó kritika és felkészültem rá, hogy nem lesznek gyakoriak az összecsapások ebben a feldolgozásban, és nem is ez kell egy jó filmélményhez, de ha már így összejött a nép, és ekkora sereg összegyűlt, akkor legalább adjuk meg a módját a csatározásnak. Mint ahogy arra szép példákat láthattunk a rendezőtől korábban a Gadiátorban vagy a Mennyei királyságban!

Tehát egy kicsit becsapós ez a Robin, ami mögött mintha egy nagy mosoly húzódna, Ridleytől és Russeltől (aki társproducer is), mert ők tulajdonképpen már az elején szóltak...

Ahogy szépen megfogalmazódott utána: A finom vacsora után nem hozták ki a desszertet.
Peter's Numbers: 7,5/10, ami nálam egy jó 4,-t jelent.

> Robin Hood Trailer

1 megjegyzés:

Robert Vari írta...

Tisztelettel megjegyezném hogy nálam a jó film 9 felett kezdődik. És ez bőven a felett volt. Régóta szórakoztam ilyen jól moziban. Régen kaptam ennyi látványos és szép beállítást körítve egy jól kidolgozott romantikus szállal. Nálam 9.5 :)