About me: . . . CV . . . WORKs . . . BtS . . . INTERVIEWs . . . REVIEWs . . . IMDb . . . VIMEO . . . LIVING LINES LIBRARY . . . Más filmekről és alkotókról . . . Zenebona

2010. június 20., vasárnap

Filmclub - Bud Townsend: Alice in Wonderland: An X-Rated Musical Fantasy (1976)

Figyelem! A plakát megtévesztő! A következő kritikában nem animációs filmről lesz szó! :)

Hmm...
A Prizma filmművészeti folyóirat legújabb számának megjelenése kapcsán egy egészen különleges filmet kaphattak az érdeklődők.
Nos, hogyan is lehet kultúráltan írni egy porno-musicalről, ami egyébként véleményem szerint egy frenetikus kombináció. Ami mese és vígjáték is egyben - és visszakanyarodva hívhatjuk akciófilmnek is. Akinek a fejéből kipattan ilyesmi, az csakis elismerő hátba veregetést kaphat tőlem!

Tehát, a filmről: A klasszikus Alice-történet újragondolt változatát láthatjuk, ahol az ifjú és zsenge Alice könyvtárosként visszafogott és különösebb impulzusoktól mentes életén mereng. Egy kicsit össze is kapnak a barátjával, amikor megjelenik a Fehér Nyúl és a hagyományok értelmében, az egyik könyvtár ajtón átbillenve, Ő követi ugrándozó barátunkat, amikor hirtelen egy csodálatos világban találja magát. Ennek a csodálatos világnak különleges lakói mind nagyon segítőkészek az új látogatóval és biztatgatják Alice-t önmaga és teste felfedezésében, hogy merjen élni és kipróbálni új és nagyon is természetes dolgokat. A többit pedig mindenkinek a fantáziájára bízom (bár, ahogy a fantasyk esetében gyakrabban előfordul, van hogy a látvány többekben csalódást kelt).
Alice nagy felfedezését nyugodt és barátságos tempóban vezetik fel nekünk, miközben van, hogy hirtelen dalra fakadnak a szereplők, vagy épp vicceseket mondanak, majd a természet lágy ölén az önfeledt fűben hempergés után nagyon megszeretik egymást.
Egy kicsit aggódtam, vajon milyen lesz a dizájn :), illetve milyen fazonban tárulnak elém a hetvenes évek akciói (szerintem érthető, miről beszélek) és hogy milyen is volt akkor a nőideál, de nem ért komolyabb csalódás. A bemutatkozó Kristine DeBell kellemes alakjával, ártatlan naivitásával és odaadásával jó választás volt a főszerepre. Egyébként gyorsan hozzáteszem, hogy itt semmiképp sem hagyományos - talán csúnyán szólva - pornósokra kell gondolni! A főszereplő hölgynek és a rendező Bud Townsend-nak is csupán egy kiruccanás volt a pályáján ez a film. Egyébként teljesen hagyományos technikával készültek (nem különösebben kiemelkedő) filmjeik.
A szóban forgó akcióknak egyébként van egyfajta természetes esetlensége, tehát nem a mai 'profizmussal' letisztultsággal és méretekkel szeretik egymást a szereplők, hanem a valósághoz közelebb álló formában, ami egyfajta ártatlanságot kölcsönöz a filmnek
És még csak annyit: A film végén van egy üldözés jelenet, ami szinte megdöbbentett frissességével, zenéjével és spontán vágásával, pedig csak lenge öltözetű embereket láthatunk szaladgálni benne. Nem is tudom, ahol nincs komolyabb veszítenivaló (pedig valamennyi mégiscsak volt az alkotóknak) és nincs az az izzadt eredetiségre törekvés, ott általában felbukkannak ilyen finomságok.
Alice és barátja a történet végén természetesen rendezik kapcsolatukat és megünneplik egymásra találásukat.

Mindig is érdekes ötletnek találtam egy hagyományos, élőszereplős film kombinálását a pornó műfajával. Korábban a dogmás Lars von Trier-től olvastam is, hogy tervez hasonló kombinációjú filmet forgatni, de azóta nem hallottam a dologról. Ha tényleg lenne egy profi sztori, profi színészekkel és előadással, egyéb sikamlósabb (és indokolt) elemekkel keverve, egészen biztosan filmtörténeti jelentőségű mű születhetne. Kétségtelenül nem lenne egyszerű eltalálni az arányokat... Vagy minden hűvös átgondoltság nélkül, egyszerűen csak történnének a filmben a dolgok. Minden jönne, ahogy az életben is, minden hagyományos vágás nélkül követnénk figyelemmel a szereplők kalandos életét. Hmm...

Mindenképp egy különös élmény volt, nem az a gyakran újranézős mozi, de a maga nemében egyedülálló és klasszikus. Ha az ösztöneimre és a jóindulatomra hallgatok, akkor:
Peter's Numbers: 6,5/10

Trailer >>

Nincsenek megjegyzések: