About me: . . . CV . . . WORKs . . . BtS . . . INTERVIEWs . . . REVIEWs . . . IMDb . . . VIMEO . . . LIVING LINES LIBRARY . . . Más filmekről és alkotókról . . . Zenebona

2010. november 17., szerda

Scorsese's Birthday & Life Lessons

Régi nagy kedvencemnek (a régi énjéért még ma is rajongok), Mr. Martin Scorsese-nek bizony ma van a szülinapja! Hohóó! Ugye, hogy te sem tudtad! Csak mert én sem és nem is mondom meg, hányadik ilyen napja ez a rendező úrnak, de most megragadom az alkalmat, hogy az egyik legkevésbé ismert és általam nagyra tartott filmjét kicsit reklámozzam.
Ez pedig a New York-i történetek, Élettapasztalatok (Life Lessons) című epizódja, mely a szokásos gengszter-miliő helyett egy festő mindennapjaiba nyújt bepillantást. Számomra az egyik legjobb film, ami valaha készült az alkotó emberről. Arról az alkotóról, aki komolyan veszi, amit csinál és tényleg ennek megfelelően is él, azaz beáldozza (de nem is áldozat ez, csak egyszerűen "muszáj csinálnia", szóval, mégis beáldozza) magát a művészetért és az alkotásért. Egy gyönyörűen megírt és elmesélt, rövid történet az élet egyszerű körforgásáról, jó zenékkel, még jobb színészekkel (Nolte, Arquette, Buscemi), csodás fényképezéssel (Almendros) és még sorolhatnám, mi mindennel tele.
És még azt is megtudhatjuk, hogy mit is takar a performansz előadóművész fogalma. (Ezzel azért érdemes mindenkinek tisztában lennie.) - Nehogy kihagyjátok!

Nincsenek megjegyzések: